GOTS
Bij nieuw te ontwikkelen stoffen werken wij hoofdzakelijk met een GOTS certificering. En dan krijg je zo'n label als dat je hier kunt zien. Hieronder een lijstje wat daar zo goed aan is en waar je op moet letten want er zijn helaas ook valste claims in omloop...

Duurzaamheid is de afgelopen jaren een cruciale factor geworden in de mode-industrie. Consumenten worden zich steeds meer bewust van de impact van hun kledingkeuzes op het milieu en de arbeidsomstandigheden van werknemers in de textielindustrie. Als gevolg hiervan is er een groeiende vraag naar kleding die op een verantwoorde en duurzame manier is geproduceerd. Het Global Organic Textile Standard (GOTS) heeft een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van duurzame mode.

 

Wat zijn de doelstellingen van GOTS?

Het belangrijkste doel van GOTS is het bevorderen van duurzaamheid in de textielindustrie door middel van onafhankelijke certificering. Enkele specifieke doelstellingen van GOTS zijn:

Milieubehoud: GOTS streeft ernaar de impact van de textielindustrie op het milieu te verminderen. Dit omvat het beperken van het gebruik van schadelijke chemicaliën, het minimaliseren van de uitstoot van broeikasgassen en het beschermen van de waterkwaliteit.

Sociale verantwoordelijkheid: GOTS erkent het belang van fatsoenlijke arbeidsomstandigheden in de gehele toeleveringsketen. Ze werken aan het waarborgen van eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden en het recht op vakbondsvrijheid voor werknemers.

Consumentenbescherming: GOTS streeft ernaar om consumenten betrouwbare informatie te bieden over de duurzaamheid van textielproducten. Door het GOTS-label kunnen consumenten gemakkelijk kleding herkennen die aan strikte duurzaamheidsnormen voldoet.

 

Waarom een Global Organic Textile Standard?

De visie van GOTS is om wereldwijd erkend te worden als de toonaangevende standaard voor duurzame textielproductie. Ze willen een positieve verandering teweegbrengen in de hele textielindustrie en ervoor zorgen dat duurzaamheid een integraal onderdeel wordt van de bedrijfsvoering van alle belanghebbenden. GOTS streeft ernaar om consumenten bewust te maken van duurzame keuzes en hen in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen bij het kopen van kleding.

 

Wat maakt GOTS zo goed?

De missie van GOTS is om duurzame textielproductie te bevorderen door middel van hun strenge certificeringsproces. Ze willen een wereld creëren waarin biologisch geteelde vezels de norm zijn en waarin de hele toeleveringsketen ethisch en ecologisch verantwoord opereert. GOTS zet zich in voor continue verbetering en educatie om een breed scala aan belanghebbenden te betrekken, waaronder producenten, retailers, merken en consumenten. Hun missie omvat de volgende aspecten:

  1. Milieuvriendelijk: GOTS-certificering vereist dat de gebruikte vezels biologisch worden geproduceerd, wat betekent dat er geen synthetische pesticiden of meststoffen worden gebruikt tijdens de teelt. Daarnaast worden er beperkingen gesteld aan het gebruik van schadelijke chemicaliën tijdens de verdere verwerking van de vezels tot textiel, zoals kleurstoffen en afwerkingsmiddelen. Dit zorgt voor minder vervuiling van water en bodem en draagt bij aan het verminderen van de impact op het milieu.
  2. Duurzaam: Door biologische vezels te gebruiken en sociale normen te stellen voor de werkomstandigheden van werknemers in de textielindustrie, bevordert GOTS duurzame textielproductie. GOTS-certificering helpt bedrijven om hun ecologische en sociale voetafdruk te verminderen, en zorgt ervoor dat consumenten kunnen kiezen voor duurzame producten die zijn geproduceerd met respect voor mens en milieu.
  3. Transparantie: GOTS-certificering vereist dat bedrijven transparant zijn over hun productieprocessen en dat ze worden gecontroleerd door onafhankelijke instanties. Dit betekent dat consumenten erop kunnen vertrouwen dat de producten die ze kopen ook daadwerkelijk duurzaam zijn geproduceerd, en dat bedrijven zich houden aan de GOTS-normen voor textielproductie. Ze vereisen dat alle partijen in de keten, van boeren tot fabrikanten, gedocumenteerde bewijzen leveren dat ze voldoen aan de GOTS-normen. Dit helpt consumenten bij het maken van geïnformeerde keuzes en bevordert verantwoordelijkheid en vertrouwen binnen de industrie.
  4. Educatie en bewustwording: GOTS ziet educatie en bewustwording als cruciale elementen om de duurzaamheidstransformatie in de textielindustrie te bevorderen. Ze streven ernaar om producenten, werknemers, consumenten en andere belanghebbenden te informeren over duurzame praktijken en de voordelen ervan. Door middel van trainingen, workshops en campagnes willen ze een breder begrip creëren van duurzaamheid en het belang van GOTS-certificering.
  5. Continue verbetering: GOTS is vastbesloten om voortdurend te evolueren en hun normen aan te scherpen om aan de veranderende behoeften van de industrie te voldoen. Ze werken samen met stakeholders om best practices te identificeren en nieuwe oplossingen te ontwikkelen die de duurzaamheidsprestaties verbeteren. Door constant te innoveren, blijft GOTS relevant en effectief in hun missie om duurzame textielproductie te bevorderen.

Kortom, het GOTS-label is goed omdat het bijdraagt aan duurzame textielproductie, minder vervuiling van het milieu, en het geeft consumenten de mogelijkheid om bewust te kiezen voor duurzame en gezonde producten.

 

Waar moet je bij een GOTS label op letten?

  1. Elk product met een GOTS-label heeft een uniek certificeringsnummer, dat verwijst naar het certificeringsproces en de specifieke fabriek waar het product is geproduceerd. Als er geen certificeringsnummer op het label staat, of als het nummer onjuist of onduidelijk is, kan dit een teken zijn van een nep GOTS-label.
  2. Onrealistische prijzen: Het produceren van biologisch textiel volgens GOTS-normen vereist extra kosten en investeringen in de productieketen. Als een product met een GOTS-label abnormaal laag geprijsd is, kan dit een aanwijzing zijn dat het label niet authentiek is.
  3. Onjuiste verklaringen: Een nep GOTS-label kan ook verklaringen bevatten die niet overeenkomen met de GOTS-normen, zoals de vermelding van synthetische materialen of niet-biologisch geteelde vezels. Het is belangrijk om het label goed te lezen en te controleren of het overeenkomt met de GOTS-normen.
  4. Gebrek aan traceerbaarheid: Bedrijven die GOTS-gecertificeerde producten produceren, moeten transparant zijn over hun productieprocessen en de keten van leveranciers en fabrikanten die bij de productie zijn betrokken. Als een product met een GOTS-label niet traceerbaar is, of als er geen informatie beschikbaar is over de productieketen, kan dit een teken zijn van een nep GOTS-label.

 

Conclusie:

Het Global Organic Textile Standard (GOTS) is een toonaangevende certificering voor duurzame textielproductie. GOTS speelt een cruciale rol in het transformeren van de kledingindustrie naar een duurzamere en ethisch verantwoorde sector.

Wij kunnen als consument onze steun tonen aan GOTS-gecertificeerde merken en producten door bewust te winkelen en te kiezen voor kleding die aan hun strenge duurzaamheidsnormen voldoet. Het is wel heel belangrijk te letten op de 4 tips die hierboven beschreven staan om zeker te weten of jij een echt GOTS Gecertificeerd kledingstuk koopt!

In geval van twijfel is het altijd een goed idee om contact op te nemen met de GOTS-organisatie om te verifiëren of een label authentiek is of niet.

2 x T-shirt Basic - Biologisch katoen - wit - ronde - hals

$39.00
KORTING
$39.00
Translation missing: nl.general.accessibility.unit_price_separator 

Overhemd - Biologisch katoen - navy blauw

$82.00
KORTING
$82.00
$82.00
Translation missing: nl.general.accessibility.unit_price_separator 

AMY - hoody wit - gemaakt van biologisch katoen - wit, roze, geel

$88.00
KORTING
$88.00
$88.00
Translation missing: nl.general.accessibility.unit_price_separator