IS BAMBOE HET JUISTE MATERIAAL VOOR JOU?

Bamboe is een veelzijdige plant die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen vanwege het draagcomfort en het gebruik ervan in "duurzame kleding". De plant staat bekend om zijn snelle groei en geringe onderhoud, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is voor de productie van kleding. Wat zijn de voordelen van het gebruik van bamboe in duurzame kleding en waarom wordt het een steeds populairdere keuze voor ontwerpers en consumenten? En wat is dan onze motivatie bij The Driftwood Tales om geen bamboe als grondstof te gebruiken?

 

Hoe wordt bamboestof gemaakt?

Om van de bamboeplant textiel te maken moet je de bamboestengels tot pulp breken. Die bamboepulp wordt vervolgens verwerkt tot vezels, de vezels worden gesponnen tot garens. En zo worden de verschillende soorten stoffen geweven.

Er zijn twee belangrijke soorten bamboestoffen: bamboe viscose en bamboe linnen. Bamboe viscose wordt gemaakt met behulp van een chemisch proces dat de bamboepulp afbreekt en verandert in een zachte, zijdeachtige stof. Bamboe linnen is gemaakt met behulp van een mechanisch proces dat de bamboe vezels verplettert en weeft ze in een ruwere, meer gestructureerde stof.

En daar zit nou net het probleem. Als consument zie je zachte mooie stoffen gemaakt van een grondstof die milieuvriendelijk is (want snelle groei, weinig water, geen pesticiden), zacht en comfortabel (maar dat is dus helaas de chemische bamboe viscose variant), bamboestof ademt en is anti-bacterieel (daar valt niks op af te dingen), duurzaam (de stof is sterk en veerkrachtig), hypo-allergeen (de stof veroorzaakt minder snel huidirritatie of allergische reacties) en daarnaast is het ook nog eens UV-bestendig.

 

Innovatie

Bamboe stof is nog steeds een relatief nieuw materiaal in de mode-industrie, wat betekent dat er veel potentieel is voor innovatie (lees: chemicaliën vrije verwerking) van het verpulveren van die bamboe stengels om zachte stof te krijgen.

We juichen innovatie van harte toe; maar dit chemische proces is wel een reden waarom wij bamboe viscose zelf nog niet aanbieden als duurzaam alternatief, want dat is het gewoon niet.

Chemicaliën
De zachte bamboestof wordt gemaakt met een chemisch proces waarbij zware chemicaliën zoals natriumhydroxide en koolstofdisulfide worden gebruikt. Deze chemicaliën zijn schadelijk voor zowel werknemers als het milieu.

Landgebruik
Hoewel bamboe een snelgroeiende plant is die weinig onderhoud vergt, is er toch land nodig om op te groeien. Naarmate de vraag naar bamboe toeneemt, bestaat het risico dat er meer land wordt vrijgemaakt voor bamboeplantages, wat negatieve gevolgen kan hebben voor lokale ecosystemen en gemeenschappen.

 
Transport en toeleveringsketen
Bamboe wordt niet altijd lokaal geteeld of verwerkt, wat betekent dat het over lange afstanden vervoerd moet worden om bij de kledingfabrikanten te komen. Dit kan bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen en de ecologische voetafdruk van de kleding vergroten. Zoals bij elk materiaal dat in de mode-industrie wordt gebruikt, bestaat het risico dat bamboestof op onethische of niet-duurzame wijze wordt geproduceerd. Zonder transparantie en traceerbaarheid in de hele toeleveringsketen kan het voor consumenten moeilijk zijn om te weten of de bamboekleding die ze kopen echt duurzaam is.

Houdbaarheid
Hoewel bamboe over het algemeen als duurzaam wordt beschouwd, kan het niet zo lang meegaan als andere natuurlijke vezels zoals katoen of wol. Sommige bamboestoffen kunnen na verloop van tijd gaan pillen of hun vorm verliezen, waardoor ze vaker vervangen moeten worden en er meer afval ontstaat.

 

Tot slot

Voor ons wegen de voordelen nog niet op tegen de nadelen. Zeker omdat er andere meer ecologisch vriendelijkere alternatieven zijn zoals biologisch katoen, uiteraard op een ecologisch verantwoorde manier geverfd, verwerkt en eerlijk door mensen in elkaar gezet.

Lees meer over onze werkwijze

2 x T-shirt Basic - Biologisch katoen - wit - ronde - hals

$39.00
KORTING
$39.00
Translation missing: nl.general.accessibility.unit_price_separator 

Overhemd - Biologisch katoen - navy blauw

$82.00
KORTING
$82.00
$82.00
Translation missing: nl.general.accessibility.unit_price_separator 

AMY - hoody wit - gemaakt van biologisch katoen - wit, roze, geel

$88.00
KORTING
$88.00
$88.00
Translation missing: nl.general.accessibility.unit_price_separator