Modal in de Mode-industrie: Wat Moet Je Echt Weten?

Modal in de Mode-industrie: Wat Moet Je Echt Weten?

Modal klinkt misschien futuristisch, maar het is een textielsoort die steeds vaker opduikt. Gemaakt van de pulp van beukenbomen, wordt modal geprezen als een duurzaam alternatief voor katoen en synthetische stoffen. Klinkt goed, toch? Maar voordat je enthousiast alles in modal koopt, is het slim om de voor- en nadelen even te checken. Spoiler alert: niet alles is zo groen als het lijkt.

Voordelen van Modal: Duurzaamheid met een Knipoog

Modal wordt vaak gepresenteerd als hét duurzame materiaal, en ja, er zitten zeker voordelen aan. De beukenbomen die voor modal gebruikt worden, groeien in duurzaam beheerde bossen – FSC-gecertificeerd en wel. Dat betekent dat deze bossen verantwoord worden beheerd en de natuur geen kaalslag ondergaat. Ook fijn: beukenhout is hernieuwbaar. Je kapt een boom, en hup, er kan weer een nieuwe groeien.

Maar wat echt belangrijk is, is het productieproces. Het kost minder water en energie dan de katoenteelt. En de chemicaliën die worden gebruikt zijn minder schadelijk en recyclebaar, dus minder vervuiling. Dit alles zorgt ervoor dat modal kleding langer meegaat. Minder vaak vervangen betekent minder afval – altijd een pluspunt!

Comfort & Kwaliteit: Zacht als Boter

Wat modal echt populair maakt, is het comfort. Het is superzacht, krimpt niet, en na tientallen keren wassen ziet het er nog steeds goed uit. Het is ademend, wat betekent dat je het lekker koel houdt – ideaal voor ondergoed en sportkleding. Je krijgt geen zweetplekken en hoeft het niet te strijken. Het is bijna te mooi om waar te zijn, toch?

De Andere Kant van het Verhaal: Modal is Niet Perfect

Maar er is een keerzijde. Kleding van modal is vaak duurder, omdat het productieproces ingewikkelder is en de grondstoffen meer kosten. Daarnaast vereist modal speciale zorg: wassen op lage temperatuur en niet zomaar in de droger gooien. Dat is misschien wat veel gevraagd als je snel je was wil doen.

Nog een punt van kritiek is dat modal nog steeds beperkt beschikbaar is, vooral in specifieke stijlen of maten. Je vindt het niet zomaar overal.

Milieu & Sociale Impact: Kritiek op Fast Fashion

Hoewel modal wordt geprezen als duurzaam, is er kritiek, vooral als grote merken zoals H&M ermee aan de haal gaan. Ze claimen duurzaam te zijn met hun Conscious Collection, maar vaak gaat dit om greenwashing – een manier om een groener imago te krijgen zonder écht het verschil te maken. Ja, modal is beter dan katoen, maar het blijft een product dat chemicaliën en energie nodig heeft om te maken. En laten we eerlijk zijn: hoe duurzaam kan fast fashion echt zijn als ze duizenden nieuwe kledingstukken per dag produceren?

Ook op sociaal vlak is er werk aan de winkel. Arbeiders in fabrieken die modal produceren, worden vaak blootgesteld aan gevaarlijke stoffen en werken onder slechte omstandigheden. Grote merken claimen graag transparantie, maar hoe vaak horen we eigenlijk over de mensen die onze kleding maken?

Wat is Jouw Eindoordeel?

Modal is zeker een stap in de goede richting. Het is zachter voor het milieu, supercomfortabel, en gaat lang mee. Maar het heeft ook nadelen: de prijs, de zorg die het nodig heeft, en de impact van grootschalige productie.

Dus, kies je voor modal? Als je bewust wilt winkelen en bereid bent om te investeren in kwalitatieve kleding die langer meegaat, is het een goede keuze. Maar wees kritisch, vooral bij grote merken die het gebruiken om hun groene imago op te poetsen. Kijk verder dan het label en kies voor écht duurzame mode.

2 x T-shirt Basic - Biologisch katoen - wit - ronde - hals

$39.00
KORTING
$39.00
Translation missing: nl.general.accessibility.unit_price_separator 

Overhemd - Biologisch katoen - navy blauw

$83.00
KORTING
$83.00
$83.00
Translation missing: nl.general.accessibility.unit_price_separator 

AMY - hoody wit - gemaakt van biologisch katoen - wit, roze, geel

$77.00
KORTING
$77.00
$89.00
Translation missing: nl.general.accessibility.unit_price_separator