KATOEN vs. BAMBOO (vs Rayon vs Modal)


Men zegt vaak dat bamboe kleding milieu vriendelijker is dan katoenen. En toch verkopen wij liever bio katoen. En wel hierom:

"Normaal" katoen zit idd vol met pesticiden en verbruikt veel te veel water om de opbrengst zo hoog mogelijk te maken. Biologisch katoen daarentegen heeft veel minder water nodig (door irrigatie systemen die aangelegd zijn op regenval) en maakt geen gebruik van pesticiden. Bamboe groeit met weinig water en heeft geen pesticide nodig om goed te presteren. Echter om van bamboe een goede kleding vezel te maken heb je wel weer een chemisch proces nodig dat te vergelijken is met rayon en modal.

Stap 2. Wie maakt de stof? Wij kiezen er bewust voor om onze katoen productie uit in India te halen. Omdat we daar (o.a. door de strenge accreditatie van GOTS) beter zicht hebben op de herkomst van ons biologisch katoen en de arbeidsvoorwaarden. Want ook dat maakt een sustainable brand. We missen de transparantie als we zaken doen met China. En om bamboe uit China verschepen naar India zou niet sustainable zijn. 

Stap 3. Het verfbad. Heb je een sustainable grond stof (bijvoorbeeld biologisch katoen), maar wordt er niets gezegd over het verfbad? (zoals een aantal van onze collega's bewust niet doen). Dan kun je nog steeds een oneerlijk en chemisch stuk in handen hebben... Zorg ervoor dat je kledingstuk verwerkt is in een fabriek waar rekening wordt gehouden met chemicaliën vrije verfbaden, het duurzaam recyclen van water en de werkomstandigheden.

Stap 4. Wie maakt mijn kleding? Het GOTS-certificaat is een goede graadmeter voor al deze stappen. GOTS controleert van teelt tot eindproduct. Heb je dat certificaat in je kleding staan? (Zoals wij bij al onze producten uit India hebben) En staat er ook nog een nummer bij? Dan zit je helemaal goed. Via hun site kun je de fabriek dan ook traceren.